1950-1960 - Rose-Maries

Rose-Maries
Till innehåll


Det var så här det började. Året är 1956 och en ensam dragspelare spelar till dans i de Öländska bygdegårdarna. Han hette Evry Gustafsson och kom från Övra Sandby i Bredsätra socken. När 50 och 60-talets popvåg svämmade över landet räckte inte en ensam dragspelare långt. Först kom Thennert Andersson och så var de två.
På bilden syns Evry, Dagge,
Thennert, Rose-Marie och Birger


Evry med den nya elbasen
I början på 60-talet figurerade orkestern under flera olika namn bland annat "Köpingkvartetten". 1963 startade Rose-Maries karriär som sångerska, samtidigt byttes namnet ut till Dagges. Namnet kom från dragspelaren och saxofonisten Dag-Roland Äleklints smeknamn. Han är förresten blomsterhandlare i Borgholm nu förtiden. Han kände inte till namnbytet förrän han läste orkesternamnet i tidningsannonsen. Enligt uppgift ska den stolta orkestern suttit i Björklokalen i Färjestaden innan den första spelningen med nya namnet när tre kvinnor kommer in och diskuterar vad den "nya" orkestern kan vara för några. När de får se spelemännen utbrister en av dom "det är ju den där j-la Köpingkvartetten". Surmulna går de ut. Historien berättar inte om de kom in mer under kvällen. Dagge och Berit är dessutom sysslingar.

Orkestersammansättningen på bilden är den för webbmastern klassiska sättningen av Dagges. Andra kan säkert ha en annorlunda uppfattning men för mig är det så. Kortet ger mig en "närabarndomsupplevelse". Kraglösa kavajer á la Beatles skulle det vara. Turnébussen var en folkvagnsbuss och senare en Ford. Den hårdsprayade frisyren på Rose-Marie skapades framför hallspegeln. När nioåringen glatt passerade höljdes han in i ett moln av freonspäckad spray som kanske var till för att hålla frisyren i schack men senare misstankar gör gällande att det var en metod för att hålla barnen lugna och på gott humör när föräldrarna var ute och spelade. Beatles har ännu inte slagit igenom så priset på den nya elbasen var inte högt. Det steg rejält senare när det visar sig vara samma märke som Paul McCartneys, Höfner. Basen hänger nu på kapellmästarens sovrumsvägg.
I dansmusikbranschen får man inte tveka. Inställda spelningar finns knappast. Innan Ölandsbron byggdes var kommunikationerna ett problem. En snöig och mycket kall lördagskväll var orkestern på plats vid färjeläget men färjan gick inte. Vädret satte stopp för det.
1969 är Rose-Marie gravid med sitt och Evrys tredje barn. Barnet ska födas i december och de bestämmer sig för att sluta spela. 17 december föds mycket riktigt Lise-Lotte men med att sluta spela blev det inte mycket. Istället startades i januari Rose-Maries orkester.
© Rose-Maries 2024
Tillbaka till innehåll